Restaurang och livsmedel

Inriktningar

Kök och servering
Färskvaror, delikatess och catering
Bageri

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram. Du får grundläggande behörighet för högskolestudier om du gör vissa kompletteringar i din programfördjupning och/eller individuellt val. Efter examen från programmet har du de kunskaper som behövs för att arbeta som kock, servitris/ servitör eller butikssäljare inom färskvaror och delikatess.

Du är intresserad av att arbeta med service. Du tycker om matlagning och njuter av att andra människor trivs och mår bra. Du har lätt för att få kontakt med människor.

Du får en utbildning inom restaurang och service. Du lär dig matlagningens grunder, finesser och specialiteter på din praktikplats. Du får också lära dig servering och dukning till allt från enkla måltider till högtidliga festarrangemang.

Inriktningen kök och servering ger dig fördjupade kunskaper inom matlagning och servering. I årskurs tre gör du ett fördjupningsval och väljer då att rikta din utbildning mot kök eller servering.

Inriktningen färskvaror, delikatess och catering ger dig fördjupade kunskaper om arbete med färskvaror och delikatess inom till exempel catering och dagligvaruhandeln.

Inriktningen bageri ger dig fördjupade kunskaper om arbete inom den hantverksmässiga bagerinäringen.

I framtiden kan du arbeta på restaurang eller storkök som kock, kallskänka, servitris/servitör, skolmåltidspersonal, eller något annat inom serviceyrket.
Du kan arbeta som butikssäljare inom färskvaror och delikatess eller starta eget cateringföretag. 

Länk till Indra där du gör ditt gymnasieval

Kontakta gärna
Lärare
Heidi Lehmann
0300- 83 35 24
heidi.lehmann@kungsbacka.se

Vad man läser på programmet

Ämne/kurs   Poäng
     
Gymnasiegemensamma ämnen   600
Engelska 5   100
Historia 1a   50
Idrott och hälsa 1   100
Matematik 1   100
Naturkunskap 1a   50
Religionskunskap 1   50
Samhällskunskap 1a   50
Svenska 1   100
     
Programgemensamma karaktärsämnen   700
Hygien   100
Livsmedels- och näringskunskap 1
  100
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel
  100
Service och bemötande 1   100
 

     
Individuellt val   200
     
Gymnasiearbete   100
     
Programgemensamma inriktningskurser Kök och servering
 Färskvaror, delikatess och catering
  300
Matlagning 1    
Mat och dryck i kombination    
Servering 1    

   
Programgemensamma inriktningskurser Bageri    300
Bageri 1  
Choklad och konfektyr    
Konditori 1

 
   
Programfördjupningskurser alla inriktningar  

900