","author":"

Lindälvselever klara för final i Unga Forskare

I onsdags arrangerades semifinalen av tävlingen Unga Forskare på Universeum i Göteborg. Sara Forsberg och Malin Fuhrman från klass NA15 på Elof Lindälvs deltog med sitt gymnasiearbete och har nu kvalificerat sig till finalen i Stockholm.

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största utställning, och tävling, för gymnasiearbeten inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Tävlade med sitt gymnasiearbete

Sara och Malin deltog i tävlingen med sitt gymnasiearbete Optisk renhet i läkemedel. Ett arbete som handlar om magsårsmediciner.

- Eleverna har med hjälp av kontakter på skolan och läkemedelsföretaget IRLAB fått möjligheten att genom så kallad vätskekromatografi under högt tryck testa ett antal läkemedels renhet. Resultatet av elevernas arbete visar att det inte finns någon statistisk skillnad i renhet mellan de tre testade produkterna utan att alla är likvärdiga som läkemedel, säger Kerstin Holmberg, lärare på Elof Lindälvs gymnasium och handledare för elevernas gymnasiearbete.

Diskutera med forskare

Alla elever som deltog i semifinalen fick visa sitt gymnasiearbete i en monter under en dag samt möjlighet att diskutera sitt projekt med forskare, träffa elever från andra skolor och ta del av roliga aktiviteter.

Nu väntar finalen av tävlingen på Tekniska museet i Stockholm 20-23 mars. Här kommer tjejerna också att få sällskap av Simon Täng från Aranäsgymnasiet. Simon kvalificerade också sig till final genom sitt gymnasiearbete där han har studerat hastigheten på en pingisboll som skjuts iväg av en vakuumkanon.

Läs mer om Utställningen Unga Forskare