","author":"

Malin och Sara tävlar i finalen av Unga Forskare

20-23 mars arrangeras finalen av tävlingen Unga Forskare på Tekniska museet i Stockholm. Sara Forsberg och Malin Fuhrman från klass NA15 från Elof Lindälvs gymnasium deltar i tävlingen med sitt gymnasiearbete Optisk renhet i läkemedel.

Hallå där Malin Fuhrman och Sara Forsberg! Finalen av tävlingen Unga Forskare börjar närma sig. En klassisk sportfråga - hur känns det?

-  Jättespännande! Att få tävla i finalen av Unga Forskare ska verkligen bli roligt. Vi är väldigt taggade. Just nu är det stressigt och mycket som ska hinna bli klart inför nästa vecka. Men det ska nog kunna gå. Vi känner båda att vi har förberett oss väl så vi hoppas på det bästa.

Ni tävlar med ert gymnasiearbete Optisk renhet i läkemedel. Berätta, varför valde ni detta ämne?

-  Vi hörde oss för efter tips och idéer när vi skulle välja ämne till gymnasiearbetet. Via en kontakt på min (Sara) mammas jobb fick vi idén om att undersöka optisk renhet i läkemedel mot magsår. Vår lärare på skolan, Kerstin Holmberg, har varit vår handledare under arbetets gång. Den laborativa delen av arbetet har vi gjort på läkemedelsföretaget IRLAB.

Vad handlar ert arbete om?

- Vårt gymnasiearbete går ut på att vi genom så kallad vätskekromatografi under högt tryck har testat ett antal läkemedels renhet. 

 Vad kom ni fram till för resultat?

- Resultatet visar att det inte finns någon statistisk skillnad i renhet mellan de tre testade produkterna mot magsår utan att alla är likvärdiga som läkemedel.

Ni har jobbat med ert gymnasiearbete sedan i höstas. Hur har ert samarbete sett ut?

- Vi är sammansvetsade och tycker båda två om att skriva. Dessutom är vi också väldigt intresserade av naturvetenskap och särskilt kemi.

Har ni ställs inför några utmaningar?

- Det är ett ganska svårt ämne och det har varit mycket att läsa in och förstå. Vi har lärt oss mycket om analysmetoder och hur man framställer läkemedel och hur processen kring att ta fram läkemedel fungerar. Det är också roligt att komma utanför skolmiljön och se hur det ser ut på ett kemiföretag.

Vad har ni för förväntningar på tävlingen i Stockholm?

- Det kommer att bli fantastiskt roligt såklart och en stor utmaning. Alla som deltar i finalen har gjort väldigt fina gymnasiearbeten och konkurrensen är stenhård men vi ska göra vårt bästa för att vinna.

Vad gör ni om ni vinner?

- Vinnarna får via ett stipendie möjligheten att åka utomlands och tävla med sitt gymnasiearbete. Det vore alldeles fantastiskt!

Tack ska ni ha och stort lycka till!


Utställningen Unga Forskare är Sveriges största utställning, och tävling, för gymnasiearbeten inom naturvetenskap, teknik och matematik. I finalen kommer tjejerna också att få sällskap av Simon Täng från Teknikprogrammet på Aranäsgymnasiet. Simon tävlar i finalen med sitt gymnasiearbete där han undersökt hastigheten på en pingisboll som skjutits iväg med en vakuumkanon.